Expansion of Schiphol: Yes or No

Uitbreiding van Schiphol, ja of nee.

Tijdens de geschiedenislessen over de Haarlemmermeer kwam uiteraard ook de uitbreiding van de Haarlemmermeer ter sprake. Hieronder volgen de meningen van de leerlingen van groep 7-8:

 

Monique - nee (no) Ik vind dat Schiphol niet hoeft uit te breiden, omdat Schiphol al groot genoeg is. Het geeft teveel geluidsoverlast als het groter wordt. En het milieu in de lucht wordt erger. En het wordt drukker. En als je in Zwanenburg woont, dan moet je verhuizen en sommige mensen willen dat niet en dan krijg je misschien daar weer problemen mee.
Benjamin - ja (yes) Schiphol mag op de plek uitbreiden, maar het moet niet ten koste gaan van de natuur. Op de plek waar het nu is, omdat de Haarlemmermeer dan iets heeft om blij op te zijn. Maar dan moet Schiphol wel sommige vliegtuigen niet toelaten, bijv. vliegtuigen uit landen dicht bij ons in de buurt. Je kan dan beter met de (snelle) trein.
Esther - nee (no) Ik vind dat Schiphol niet mag uitbreiden omdat het al groot genoeg is. En ze vervuilen ook steeds het milieu. En je hebt ook nog geluidsoverlast. En de mensen moeten ook door Schiphol verhuizen. Daarvoor ben ik er tegen en je loopt ook nog gevaar op. en als je buiten komt ruik je soms ook de kerosine en dat is slecht voor het milieu en voor je zelf. En het neemt ook veel ruimte in beslag. En Schiphol wil stees meer den dat vind ik niet goed.
Sebastiaan - nee (no) Ik vind van niet omdat Schiphol al groot genoeg is. En het wordt te druk in de lucht; het maakt veel herrie. De dorpen worden groter. Er moeten mensen ervoor gaan verhuizen. Het vervuilt de lucht. Voor de mensen kost het ook duur. Als ze het wel doen dan hebben ze veel meer ruimte nodig.
Jody - nee (no) Nee, want we hebben al genoeg overlast en het is ook slecht voor het milieu. En er komen steeds meer banen en ze doen het ook voor het geld. En wij zijn daar het dupe van en dat willen wij niet.
Berry - nee (no) Schiphol mag niet uitbreiden want vliegtuigen vervuilen het milieu. En het neemt veel ruimte in beslag. En het wordt steeds drukker. En veel mensen hebben geluidsoverlast.
Steve - nee (no) Schiphol mag niet steeds uitbreiden, want iedereen moet nu steeds verhuizen, en zo leuk is dat niet hoor. Ze zijn net gewend daar te wonen, moeten ze weer verhuizen. En ze moeten steeds meer ruimte hebben. Waarom overleggen ze niet eerst ook met de bewoners?
Daisy - nee (no) Ik vind dat Schiphol niet moet uitbreiden, want ze hebben hun eigen plek en daar moeten ze het maar mee doen. En dan moeten heel veel mensen verhuizen en ik wil niet weg en ik denk de andere mensen ook niet. En vliegen kost heel duur. En als ze hun zin krijgen dan willen ze veel meer. Ze hebben ruimte genoeg. Waarom zouden ze dan nog meer ruimte nodig moeten hebben. En ze kunnen niet zomaar Schiphol verbreden en op een andere plaats. Dan zouden ze toestemming moeten krijgen.
Dennis - nee (no) Ik vind dat Schiphol echt niet (nog) verder hoeft uit te breiden, het is al groot genoeg. Niet dat ik er last van heb (ik ben er zelfs aan gewend, want als ze er niet zijn is het zo stil) en ik vind het ook wel makkelijk dat het dicht bij ons is, maar Schiphol zelf ook al is van binnen groot en dat is een van de rotste dingen er aan, want voordat je je vliegtuig gevonden hebt,,,
Monique P. - nee (no) Schiphol mag van mij niet uitbreiden, want ik vind dat er al genoeg vliegtuigen zijn. En in het Markermeer en de zee vind ik het zielig voor de dieren en anders moeten wij weg. En dat wil ik ook niet. En ze nemen teveel ruimte in beslag. En ze zijn nooit tevreden met de ruimte die ze krijgen. En ze vliegen te laag over, want soms is het net of ze tegen ons huis opvliegen. En ze verpesten het milieu.
Claudia - nee (no) Ik vind dat Schiphol helemaal niet mag uitbreiden, want ze verwoesten er of Zwanenburg mee of de zee, dus heel veel vis. En dan hebben wij nog maar een paar plaatsen waar stranden zijn. En Schiphol is toch al groot genoeg. Op het laatst willen ze steeds groter worden en dan bestaat Nederland alleen nog maar uit Schiphol. Ook belast Schiphol al een heleboel mensen met geluidsoverlast. En vorig jaar zeiden ze van: "Ja, de woonboten moeten weg en dit en dat". En nu blijkt dat we pas in 2015 weg moeten. Ze houden de mensen gewoon in spanning en onzekerheid. En als mijn vader een brief naar Schiphol's advocaten stuurt, dan kreeg hij na 3 maanden ook eens bericht terug.
Remon - nee (no) Ik vind dat Schiphol niet moet uitbreiden, omdat het al groot genoeg is en het brengt milieuvervuiling met zich mee. De mensen die in de buurt van Schiphol wonen heben heel veel last van overlast.
Frank - nee (no) Nee, omdat ze al heel veel ruimte hebben. Het is lsecht voor het milieu. Veel geluidsoverlast. Het is gewoon onnodig dat Schiphol uitbreidt. Het gaat veel geld kosten.
Rody - nee (no) Schiphol hoeft niet uitgebreid te worden omdat ze genoeg ruimte hebben. Het milieu wordt verpest, de gezondheid van de mensen gaat achteruit. Het kost teveel geld, het wordt veel te druk en de geluidsoverlast wordt nog meer.
Maaike - nee (no) Nee, want ik vind Schiphol zo groot genoeg. Want als ze in de Noordzee gaan uitbreiden, denk dan eens aan de miljoenen dieren en planten in de zee en ook als ze gaan bouwen in de Markermeer dan geeft het overlast aan Purmerend en Hoorn. Nog veel meer plaatsjes daaromheen. En ze zijn ook van plan als het mag Zwanenburg te verplaatsen. Dat mag toch niet.
Charon - nee (no) Ik wil dat Schiphol niet wordt uitgebreid omdat als jet gaat uitbreiden in Noord-Holland dan wordt Zwanenburg opgedoekt. En als Schiphol in het Markermeer komt er er stort per ongeluk een neer, dan is dat wel op het land en dan heb je 2x zoveel slachtoffers. Als Schiphol in de Noordzee komt en er stort een vliegtuig neer, dan heb je daar allemaal milieuvervuiling. En met het vliegtuig reizen dat is een van de ergste milieu vervuilingen, je kunt beter met de trein en dan de boot nemen.
Marvin - nee (no) Nee, want als er een uitbreiding van Schiphol komt dan moeten er duizenden verhuizen. En hele dorpen moeten weg. En omdat Schiphol al veel te groot is willen ze steeds meer macht hebben. En als Schiphol wil uitbreiden dan vervuilen ze het milieu. En als je lekker zomers in je tuintje wil zitten komt er elke minuut een vliegtuig over en ik vind dat je dan geluidsoverlast hebt, want het is toch vervelend.
Eric - ja (yes) Ik vind dat het best kan, want er komt veel geld binnen en er kunnen veel mensen werk krijgen. Toeristen die willen hier ook zijn, omdat Schiphol dan beroemd is en sommidge mensen die niet vlakbij een vluchthaven wonen vinden het mooi. Wij moeten dan verhuizen naar een andere stad / dorp omdat Zwanenburg Schiphol wordt, maar je krijgt wel een miljoen elke familie en als je er dan last van hebt ga je ver weg verhuizen.
Ward - ja (yes) Ja, naar de kant van Aalsmeer toe, want daar is nog ruimte. Dan hebben we hier niet zoveel geluidsoverlast. Naar de kant van Aalsmeer vliegen minder vliegtuigen dus zij hebben minder geluidsoverlast.
Richard - ja (yes) Wel uitbreiden. Nederland meot Schiphol laten uitbreiden, dan krijgen misschien alle werklozen een baan. En er komt veel geld binnen van toeristen en Nederland is er bekend om. In de Markerwaard. In zee is onhandig, want hoe komen de mensen hier aan land. en het is heel duur. In de Haarlemmermeer niet, daar is al genoeg last. Dus in de Markerwaard.
Marlous - nee (no) Ik vind dat Schiphol al groot genoeg is, dus het hoeft niet uit te breiden. En er is al niet zoveel natuur meer dus we moeten we zuinig op zijn.
Dorien - nee (no) Ik ben tegen, omdat ze alle ruimte nodig hebben en wij moeten van hun verhuizen en het wordt drukker omdat iedereen daar wil werken.
Myrte - nee (no) Ik vind dat Schiphol niet uitgebreid hoeft te worden omdat ik vind dat de mensen meer met het openbaar vervoer moeten gaan. Met het openbaar vervoer is beter voor het milieu en voor de luchtvervuiling. Dan moeten ze op een plek waar wel veel ruimte is om Schiphol te plaatsen (waar geen bossen zijn pf andere dingen met het milieu). Want als er geen milieu is gaan wij zonder zuurstof dood. Schiphol kost veel geld om het allemaal op te bouwen.
Kim - nee (no) Omdat ze nemen al genoeg beslag in en ze willen meer en ze vervuilen alles. Dat is neit goed voor het milieu en de mensen. De mensen moeten weg. Als ze verhuizen krijgen ze nooit meer het kontakt van vroeger en waarom moeten de mensen dan weg. Het milieu verdwijnt, de mensen worden daar ziek van en dat is niet goed voor de gezondheid en daar ben ik tegen. De mensen willen meer, meer, dat is niet goed. En het kost heel veel geld om het te bouwen en het vliegveld is toch niet overbeladen.
Geoffrey - nee (no) Ik vind dat Schiphol moet blijven zoals het is. Het is al groot genoeg en dan wordt het in Zwanenburg alleen maar drukker en het is al zo'n klein dorpje. En ik denk dat ook moeten verhuizen en daar heb ik dus geen zin in. Maar denk eens aan het milieu en de kosten. Die is hartstikke duur. Niet veel, maar wel machtig. Dus schiphol: no way!
Ramona - nee (no) Het is al heel erg groot, want ze wouden Zwanenburg ook al weghalen. En schiphol maakt heel veel herrie en dorpen worden groter. En luchtvervuiling komt er ook bij. En mensen gaan verhuizen omdat het heel erg druk wordt en anders draait allesnog om Schiphol.
Mieke - nee (no) Ik vind het niet want het is al groot genoeg en je krijgt er alleen maar last van. Het is slecht voor het milieu. Het kost ook veel. Je moet dan ook verhuizen en als ze wat hebben willen ze meer. In andere landen hebben ze ook vliegvelden, dus waarom meer vliegtuigen en als ze Schiphol uitbreiden, wat helpt dat het kost alleen maar geld (in dit land).
Tom - nee (no) Ik vind dat Schiphol wegmoet, want: 1 - vervuiling, 2 - overlast, 3 - ze kunnen alles maken (denken ze) dus gaan steeds meer ruimte nemen, 4 - wij moeten weg, 5 - komt nog meer (5e baan), 6 - alle mensen komen hierheen, dus het wordt veel drukker, 7 - zure regens, bomen dood.
Dominique - nee (no) Want Schiphol is al groot genoeg. Want wie zegt dat ze over een paar jaar niet nog meer ruimte willen hebben. En wij zullen dan nog meer geluidsoverlast krijgen. En de lucht wordt dan nog meer vervuild. En wij moeten misschien ook nog voor Schiphol verhuizen. En Schiphol redt het zo ook al met deze grootte.
Mitchell - ja (yes) Het wordt gezelliger, we verdienen meer geld. We worden machtiger. Meer toeristen. Er komt meer werk. Waar? Gewoon onder Schiphol aansluiten. Waarom daar? Het is dichter waar ik woon, dus ik zie meer vliegtuigen. Anders word je te vaak overgeplaatst. De H'meer wordt bekender.
Eindstand / Final: 5 - ja / yes

25 - nee / no


Visitors since March 28, 1997: 201 + <IMG SRC=_/user-cgi/Count0507.html?df=meerbrug.012

© René de Vries